Sommaren är lång

Busskuren av glas hade blivit putsad och min korsspindel var borta! Men jag upptäckte henne straxt, en bit ifrån mellan ett par grässtrån med ett nytt nät, sittande i mitten. Nu fick jag min bild av ovansidan.

Korsspindel
Korsspindel (Araneus diadematus)


En av de största svenska spindlarna i spindelfamiljen hjulspindlar och mycket vanlig. Honorna, som är störst, blir uppåt 18-20 mm långa och "höftmåttet" ligger på dryga hälften av kroppslängden. Färgen varierar en hel del men spindeln känns igen på den vita korsteckningen på ovansidan av bakkroppens främre del.
Korsspindlar äter insekter som flyger in och fastnar i deras nät. En del spindelindivider tillbringar gärna hela dagarna mitt ute på nätets mittplatta, andra drar sig tillbaka till ett gömsle utanför nätet där de håller vibrationskontakt med fångstnätet via en signaltråd: fastnar ett byte gäller det att agera snabbt så att offret inte hinner förstöra alltför stora delar av nätet eller kommer loss. Väldigt smart med en signaltråd, så slipper man sitta på vakt hela tiden.
 
Korsspindlar parar sig på sensommaren och långt in på hösten kan man se de storvuxna honorna sitta i sina nät. Till sist lägger de ägg som övervintrar och kläcks på våren.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0