Sommaren är lång

Busskuren av glas hade blivit putsad och min korsspindel var borta! Men jag upptäckte henne straxt, en bit ifrån mellan ett par grässtrån med ett nytt nät, sittande i mitten. Nu fick jag min bild av ovansidan.

Korsspindel
Korsspindel (Araneus diadematus)


En av de största svenska spindlarna i spindelfamiljen hjulspindlar och mycket vanlig. Honorna, som är störst, blir uppåt 18-20 mm långa och "höftmåttet" ligger på dryga hälften av kroppslängden. Färgen varierar en hel del men spindeln känns igen på den vita korsteckningen på ovansidan av bakkroppens främre del.
Korsspindlar äter insekter som flyger in och fastnar i deras nät. En del spindelindivider tillbringar gärna hela dagarna mitt ute på nätets mittplatta, andra drar sig tillbaka till ett gömsle utanför nätet där de håller vibrationskontakt med fångstnätet via en signaltråd: fastnar ett byte gäller det att agera snabbt så att offret inte hinner förstöra alltför stora delar av nätet eller kommer loss. Väldigt smart med en signaltråd, så slipper man sitta på vakt hela tiden.
 
Korsspindlar parar sig på sensommaren och långt in på hösten kan man se de storvuxna honorna sitta i sina nät. Till sist lägger de ägg som övervintrar och kläcks på våren.

Sommaren fortsätter och fortsätter ...

Sommaren tycks inte vilja ge upp, och det är så skönt. Man går omkring och svettas i solen och till helgen tänker jag sitta på Långa bryggan i Bjärred och sola.

55695-54

Jag var där i förra veckan och det var helt ok att bada fortfarande. Det var där jag träffade på en fet och jättestor korsspindel som förskräckt satte sig i mitten av sitt nät när jag kom med kameran.
Hela eftermiddagen och kvällen på Lördag kommer dock att gå åt till repetitioner för två konserter på Kulturnatten i Lund.

Korsspindel

Utflykt med Malmökoggen

Det sköna sommarvädret lockade mig ut på havet, iallafall en liten rundtur i Malmö norra hamn och en bit ut i Öresund, med den lilla koggkopian. Man fick en annan infallsvinkel på Malmö. Bägge koggarna är fraktfartyg och till största delen fraktades saltad sill, som var Öresundskustens guld under högmedeltiden.
Både Malmö och Köpenhamn växte till stora städer på grund av sillen och fraktbåtarna, koggarnas för tiden enorma kapacitet.

Malmökoggen
Den stora koggen ligger kvar vid kajen där flygbåtarna till Nyhavn
gick förr i tiden.

Malmö hamn
Turning Torso syns överallt.  För några år sedan stog Kockumskranen

ungefär i mitten av bilden.

55695-51

Nya bostäder växer fram på det forna Kockumsvarvets område, visst jag skulle gärna flytta hit och ha segelbåten utanför köksfönstret.

55695-52
Nya bostäder i hamnen.


Valångest i Skåne

Brandbomben på Gustav Adolfs torg
Just nu läser man om en misstänkt bomb på Gustav Adolfs torg i Malmö. Den låg vid Folkpartiets valstuga och det sägs att en polis utan skyddsdräkt gick fram och lyfte upp den och klippte av trådarna. Sånt händer bara i Malmö. "A vadåu bomb" , liksom. Om en timme ska jag gå förbi där och då tycker jag att alla bomber ska vara borta.

Bomben?
Bomben forslas bort?

När jag var klar med mitt ärende vid tretiden på eftermiddagen hade restaurangen på Gustav Adolfs torg "Happy hour" och jag satte mig där med en starköl för 29.- och lyssnade på Tomas Östros en liten bit bort vid valstugorna, som uppmanade mig att rösta på solidariteten och välfärden på söndag. Jag vet inte, men det känns lockande. Jag har valångest och vet inte alls var jag ska lägga min röst och jag får ingen hjälp av debattprogram eller valstugor, ingen verkar prata ideologi utan det är plånboksfrågorna som debatteras, ska jag få 1000 kr mer kvar efter regeringsskiftet eller inte?
Östros började med allmänna fraser - Vi ska ..., Vi måste se till ..., OK men det är inte intressant att lyssna på mer än 10 minuter. Sen kom det en frågestund men då var det utan mikrofon och jag hörde ingenting.
Jag drack upp min öl och gick.

Östros
Han ville att jag skulle rösta på honom.

Jag har verkligen inte mycket att skriva om för tillfället, men det är klart att valångesten kanske borde bearbetas. Alltså; jag vill inte ha något paket att rösta på, jag vill rösta på ett parti - en inriktning, inte på någon allians eller koalision. Röstar jag på Moderaterna så kommer en massa kristdemokrater och centerpartister också in, eller hur? Jag vill inte ha dom i riksdagen. Och hur gör man då? Röstar man på Socialdemokraterna så kommer kommunister och miljöpartister i släptåg. Jag vill inte ha blockpolitik längre - jag vill ha en stark majoritet som styr Sverige, det spelar ingen roll vilken majoritet det är bara det är en majoritet.

Så jag har inte bestämt mig än och kommer inte att göra det förrän jag står där i båset, och då blir det ungefär; "Ah va fan, det får bli Sossarna i år!" eller nåt sånt.

Men jag kommer igen snart med nya tankar om livet. Jag tycker om bilder, särskilt såna jag tar själv och det ska det komma mer av. Tiden räcker inte till just nu. Jag reser land och rike kring och söker nytt jobb och det tar tid.

RSS 2.0